2011/06/15

Cara Guna Android Market : Versi Ringkas

Dah beli Android smart phone? tapi tak tahu nak download application dari android market?

Rugi rasanya kalau tak explore Android market jika dah ada Android phone. Lebih 100 ribu application yang boleh didapatkan secara percuma, hanya memerlukan sambungan internet sahaja.

Mari tengok macam mana.

angry-bird-pops-1Angry Bird adalah salah satu game yang top boleh didapati secara percuma di Android Market

Application? Apa itu application? Macam function dalam handphone la, boleh tambah-tambah lagi? suka tak? Games ada, software ada. Cakap saja nak cari apa, boleh cari dalam android market.Tak macam Nokia, Symbian,.. banyak bezanya.

android market1 1st sekali mesti ada connection wifi atau internet. Buka android market, jika belum register gmail, sila register, dan boleh terus digunakan, pilih application, games atau search sendiri apa yang anda cari.

android market2 Contoh kali ini wan pilih Aplication> pilih all application. Ataupun kategori lain untuk lebih spesifik.

android market3Yang penting pilih Top Free, sebab baru-baru ini android market Malaysia sudah ditambah dengan Top Paid. Kali ini nak bagi contoh app : FACEBOOK for Android – application inilah yang wan selalu guna bila update status Fb ada via android . (hehe-SEO saje)

android market4 Akan keluar seperti ini, dan klik install. Seterusnya klik OK.

android market5 Tak nampak Download Notification? Tarik status bar diatas dan anda akan nampak status download bagi application tadi. Download banyak apps satu masa pun tak jadi masalah.

android market6 Succesfully Installed akan keluar jika apps sudah berjaya didownload! Sekarang untuk gunakan klik saja disitu.

android market7 DONE! senang kan? dah boleh pakai, ada sesetengah apps yang kena klik terms and condition dulu jadi, jangan matikan dulu internet sebelum membuka apps yang baru diinstall.

Contoh adalah : CSL Droidpad Mi700

P/s : Sorry grafik tak cantik, dah nak balik kerja tetibe teringat nak buat entry ini, ambil gambar guna handphone je.



25 comments:

HazHand said...

good ajaran kamu! hahah
tp ini simple..!hohoho

Gagak said...

guna csl droidpad ya bro?noce...brapa ye harga dia skg?hehe.

aku skg ni guna lg P500

HAZWANmohd said...

@HazHand
yala. simple je, saje nak test market. hee. kalo ok baru buat lagi macam2.. hee

HAZWANmohd said...

@Gagak
xlah. pjam je, hee
sekarang harga boleh dapat rm999 sahaja di tesco2 terpilih-kaunter hp dalam mall. tanpa kontrak taw. kosong je.

HAFIZAL said...

bagus lah...nanti beli tablet pc baru bley guna ...hehehee

Mohd Khairi Khadzir said...

anda berteknologi tinggi..GOOD n terasa nk memilikinya plak!heee

Anonymous said...

salam bro...
aku ada masalah skit nk tnya,,
bila klik market akan naik gmail..
masalah aku gmail tu ada username org lain( pasword dia aku tak tau)..
macam mna nk tukar username tu.

HAZWANmohd said...

aiyo.
senang je. tapi akan hilang lah semua apps sebelum ni, yg basic still ada
pegi dekat setting > privacy > factory data reset
reset balik sume..
tu je care die.

Anonymous said...

ok bro tqvm...

Askrie Hishamuddin said...

blog pulak?? dah puas explore market tak jumpe pun blog punya application android

HAZWANmohd said...

erm, name die blogger droid,
ce cari.

Miziey said...

ni sape yg guna sematfon ada kemudahan intenet, kalau tak tau nak guna market memang agak besar jgak kemaluan die nih..
btw @HAZWANmohd : kalau factory data reset, ape jgak yg bakal hilang? dia delete sekali dgn apps ker??

HAZWANmohd said...

yes! haha,, ops kemaluan apekah, haha
yep, sume apps akan hilang apps yang sedia ada dalam hp je tak hilang,
yg baru donlod lepas beli hp sume hilangla.

Heez said...

salam . .
bro ade masalah la nak gune market. .
kan lpas klik market keluar gmail . .
pasto0 die suh create google acc tpi tiap kali aqu create je lepas tgu die nak rigister to0 mesti xbole . .
die kluar (you dont have a network connection ) padahal aku da connect da . .bole search internet da . .
nak buat ape yee . . ??

Heez said...

salam . .
bro ade masalah la nak gune market . .
kan lepas klik market die suh create acc gmail . .
tpi tiap kali aqu rigister gmail to0 . .
mesti xbole die keluar ( you dont have a connection . .
hmmm padahal aqu da connect da ngan wifi siap bole search.. fb lagi . .
cam ne huh . . ??? bole tolong

HAZWANmohd said...

@ HEez
gune hp ape ye?
prob ni selalu gak tgok n try solve, cube buat factory data reset semula,
cuba wat gmail baru,
kalau tak boleh jugak kena tanya service centre la.
selalu gak ada yg kena mcmni tp xley solve..

Anonymous said...

salam..
nk gune sume aplikasi android nih mst de internet ke??..contohnya yg facebook tuh??..

HAZWANmohd said...

facebook memg la kena gune internet! hehe.
kalau game ade jugak yg tak perlu guna internet.

Anonymous said...

knapa saya dah buat semua step diatas tp still saya tgk dkat fb via facebook mobile..ada setting yang sya perlu ubah lg ker?

Anonymous said...

tahu takpe .. dah buat .kalu kat hset nmpak la via android .. tp bila kat comp.... still via fb mobile -_-'

HAZWANmohd said...

yelah. rasenye skarang dah xde via android lagi... sy pun same jugak . dulu ok je..

alyn_venira said...

salam.. nak tanya cikit... saya baru beli sony x10.. then dalm phone tu xde android market... puas explore phone tu tpi xde. die just de eoe market n dalam bahasa cina... ada x cara nak download android market ni???

HAZWANmohd said...

wsalam @alyn_venira
ouhhh,,
download android market di pc kamu dalam website 4shared, then install dalam hp yep
try lah!

Anonymous said...

salam

msalah sya lebeh kurng heez. wat xleh jgk.sy gna sony w8...

Anonymous said...

Synye flyer market tu hilang la..mcm mana ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys