2011/03/16

Apa Itu Android?




Hai semua, kali ini Wan nak berkongsi sedikit pasal apa itu android. Android ini sekarang semakin menjadi perhatian pada penggemar gadget, termasuk la, wan sekali,, hehe, tapi masih lagi ramai yang agak blur, android? apekah?

Jadi disini wan ingin berkongsi sedikit mengenai Apa itu android.

Mengikut info dari wikipedia :

Android adalah sistem operasi untuk peranti bergerak seperti telefon selular, komputer tablet dan notebook. Android dibangunkan oleh Google berdasarkan sistem perisian Linux dan perisian GNU. Android asalnya dibangunkan oleh Android Inc. (firma yang kemudiannya telah dibeli oleh Google).


Kemudian untuk mengembangkan Android, dibentuklah Open Handset Alliance, konsortium daripada 34 syarikat telekomunikasi, termasuk Google, HTC, Intel, Motorola, Qualcomm, T-Mobile, dan Nvidia.


Android mempunyai komuniti yang besar dalam membangunkan serta menulis aplikasi untuk pengembangan fungsi peralatan. Dianggarkan hampir 70,000 aplikasi untuk Android boleh didapati, pada awal dahulu, menjadikanya sasaran pengembangan peralatan kedua paling popular untuk peralatan mobile.


Sistem operasi Android adalah platform smartphone terlaris di dunia, mengalahkan Nokia Symbian dari kedudukan teratas 10 tahun.


Android mempunyai komuniti besar pemaju menulis program aplikasi (apps). Dianggarkan sekarang ini ada lebih dari 150.000 aplikasi yang sedia untuk Android. Muaturun percuma!!!



Sejarah versi sistem operasi Android bermula dengan versi 1.0 pada bulan September 2008. Diikuti 1.1 (9 February 2009),

1.5 - cupcake (30 April 2009),

1.6 – donut (15 September 2009),

2.1 – eclair (26 October 2009),

2.2 – froyo (20 May 2010),

2.3 – gingerbread (6 December 2010),

3.0 – Honeycomb (22 February 2011)

dan seterusnya yang bakal dikeluarkan adalah ice cream sandwich – kemungkinan pertengahan tahun 2011.



Kesimpulannya, android ni adalah operation system, macam nokia pakai symbian, tapi android lagi best la! Jadi daripada menghabiskan duit untuk bergaya dengan iPhone atau Blackberry, dapatkan sahaja android gadget semurah RM 500 keaatas, dah boleh puas dengan aplikasi yang sangat banyak dan juga speed internet yang bagus. Android paling murah ? Wan akan update akan datang, ok sekian.

Lebih info

Android version detail



61 comments:

Woofer Storm said...

rasanya perisian android ada 100000 kalau tak silap,kalau slh hrp betulkan..hehee
lagi suka sony yg punyai android bnding bb or iphone..mhl tapi function tak pape,heee skdr pndgan..

*guna sony ercson X8..okey la..cun^^

mesmerising_wan said...

tulah, td tengok kat wiki die tulis 150000 pulak,, da update kot,, huhu
wa x8, dulu minat gak phone tu, tp xbeli lagi.,..
still tengah survey x abes2 huhu.,..

Henry Zackery said...

nice info bro :)
nk beli la satu android nie :)

10 Wanita Paling Disukai Lelaki Di Dunia

iniialahaku said...

HTC pooojaannn hatiku...haha

mesmerising_wan said...

@henry yang murah pun da ok da,, xleast android,, hu xleast beli la yang 2.1 punye,..

@iniialahaku HTC da great smartphone ever k.. hehe

athirah said...

ce cte.... apsal korng suka sgt HTC... sebagai pguna HTC rs mcm x best... or maybe ak x reti guna?? LOL

mesmerising_wan said...

@athirah
pakai HTC ape model?

amal_fc1303 said...

thankx 4 share info...
nnt nak beli la satu smartphone..

She's retarded said...

kalau dapat satu best bhai

mesmerising_wan said...

@amal_fc1303
welcome.. jom beli, yg murah pun ade, he, yg penting function bagus!

@she's retarded
yeah!! xpandang lain! huhu

NURSYAZWANI ZAINAL said...

stil xfaham sgt android ni ape sbnrnye..huk3~ (T.T)

mesmerising_wan said...

dipetik dari Fahmi mahat:
android nama operating system utk smart phones. cm komputer yang ada windows 7, xp, vista, ubuntu, fedora, linux, mac os, mcm tu jugak android untuk smart phones.
selain android kita ada windows mobile and symbian OS utk NOkia.bagusnya android ni, sbb open source based.dan apps byk gile yang free lagi

.. faham tak?

NURSYAZWANI ZAINAL said...

oh, kirenye android ni bukan gadget la? Just OS la?

mesmerising_wan said...

ha! yes! perfect, hehe
android ni google yang punya! banyak da brand yang pakai android sebagai OS, macam, sony ericsson, HTC, garmin asus, acer, samsung!

Izz said...

android nie best jugak tp izz still blaja lg. mcm ssh je nk gne.

Azri Fathurrahman said...

<---agak lama lah pakai htc tapi windows mobile punya .. bila lah aku nak beli htc yang android ni .. =.='

Azmie said...

garmen asus ok x??

htc berantu said...

htc disire z.. ok ke?

dhirar said...

htc desire hd ok x... ape pandangan korang.. :)

dhirar said...

apa maksud :-

1.5 - cupcake (30 April 2009),

1.6 – donut (15 September 2009),

2.1 – eclair (26 October 2009),

2.2 – froyo (20 May 2010),

2.3 – gingerbread (6 December 2010),

3.0 – Honeycomb (22 February 2011) ...

HAZWANmohd said...

@Azmie
garmin biase je, more to gps le.. tp ade gak yg gune android

@dhirar
wa desire HD!! superb k, die la sound plg ok antara smart phone, skrin besar, video hd lagi! perfect!

yg 1.5, 1.6 sume tu version die la,
lg latest lg bagus,, standard skarang kalo nak ok pki 2.2 je
kt msia skang da ade kot 3.0, 2.3 pun da kire superb k..

syafiq said...

mcm mne nk tau hnst 2 ade Android..?

Ude Baha said...

Salam.... kenal, lawatan pertama.

HAZWANmohd said...

@syafiq
kalau x sure tgok kat kotak ,
kat spec die akan tulis platform ataupun OS : android, ade 1.6 ke 2.1 ke 2.2 ke.
then touch screen die sensitif mcm iphone..
x mcm nokia.. erk.
hee.
ade sesetengah hp dah siap sticker android kat kotak die
gamba patung ijau mcm kat atas tu.

Anonymous said...

xperia 10 sony ericson tu android phone or not?

HAZWANmohd said...

yep~ x 10 besa tu ke?
android 2.1

Nay said...

terbaik .. baru dapat satu ahad lepas :)

HAZWANmohd said...

wa! gud2! welcome to the club!

Anonymous said...

salam bro, android bole online free ke ?? online ape jek ?? ape yg best lagi psl android ? android 2.2 ke ??

HAZWANmohd said...

boleh online free kalo ade wifi la,
kalo xde kene caj la simkad, tp amek la smart plan untuk smart phone kalo ade bajet lbey, so xde la xtra caj.,
boleh download apps yang banyak free je..
ade phone android yang support gps free,
online laju speed internet.
touch screen best.

Anonymous said...

salam ;) antara BB, Iphone, Samsung galaxy mini s5570 yg ade android 2.2 froyo mana satu patot aku beli ?

HAZWANmohd said...

knape nak amek mini~ he, kalao ade bajet beli iphone beli lah galaxy ace ke, SL ke, gio ke..
mini tu biase je. x berbaloi sgt..
ambek samsung galaxy gio lah. rm 7 ratus lbey..

Elmoluya WutWut said...

murah gilos android. baru berkira kira nak beli BB. =.=

Anonymous said...

gle ahh. mne kau jmpe gio 7rat? ape function haa? terbaik ahh lu.

Anonymous said...

Dah lama da guna xperia x10..mmg bes sgt.touch skrin dia gile best..aps mcm2 ada.aku ada juga ipod touch.sama apps dgn iphone tp lg syok android tu lg.sila la try kengkawan.da ramai kwn aku tlh bjaya aku pngaruhi n dorg puas ati gile pki android banding bb@iphone..

HAZWANmohd said...

eh same! saye pun gune x10!
galaxy gio just rm 799 je la.

HazHand said...

NICE ONE BEB! :)

syahrilhafiz said...

android memang cool, sebab dia laju dari mobile windows tu, memang nampak simple kalau pandai tweak memang gempak ar.


psstt!
kalau ko gila android meh lepak blog membe aku ni damharza dengan fikri.my
dua2 otai bab robot hijau ni..:D

d_tieah said...

Padanlah kawan aku sanggup beli patung android hijau tu dgn harga 38 hengget.. Kalau aku tengok memang rasa cam tak sesuai plak harga dengan saiz benda tu.. Rupanya android ni begitu besar maknanya ek..


Entry Terbaru : SPRM Siasat Ketua Menteri Sarawak Berhubung Kes Balak

HAZWANmohd said...

waha,. tak lah gile sangat,.
tak de mase nak explore lbey2.. tapi memg best xplore nye,, ad eje bende baru blaja.
gud.

Anonymous said...

xperia x10 ape function? bpe?

Weena Zolkefli said...

eheh...btol..kite pn gune sony x8 je..best ...dr blackberry tu..pening otak..aha

HAZWANmohd said...

@anonymous xperia x10 guna android 2.1, wifi, 3g, 8mp, hd movie.. market price 1100 ke 1300.

@weena zolkefli
haha.. gud2!

moom said...

nice blog :)

Anonymous said...

nk tnye..antara SE xperia x10 ngan samsung galaxy tab,mana lg berbaloi utk di beli??

HAZWANmohd said...

untuk lebih berbaloi baiklah ambik galaxy tab saje!! worth it!
same speed tapi skrin lagi besar. android 2.2 lagi . memori pun besar.,

bersama kak Es said...

bestnye lepak sini.. baru ode SE xperia .. baru nak belajar2 ttg android. dah ada kat sini boleh la tumpang ilmu..
good info.

xperia bateri dia ok tak ?

HAZWANmohd said...

weehOO! tenx..
tahniah da nak dpt phone android baru! he welcome to android world!
Kalau nak save battery kena download app: TASK KILLER - app ni membantu untuk saving battery hp tu.
lepas main2 goedeh2 hp, so bukak task killer dan matikan apps lain yang tgah running!.
bateri se x10 saye boleh bertahan hingga 2 hari!

bersama kak Es said...

waaa...pandainya kamu. tak sia2 akak kat sini. Terima kasih sudi berkongsi ilmu dan sudi jadi sifu android akak.. :D

sha a.s said...

i pakai xperia x10..

i nk tnye...i amik smart plan...then klu nk browse internet semua ok..tp bile i nk connect to android market, x boleh..

dia akan klua cmn ;

"this could be a temporary problem or ur phone may not be provisioned for data services. if it continues, call customer care"

so bile i call celcom utk check sama ada smart plan yg i amik tu ade prob ke x, sbnrnye xde prob..sbb i still boleh browse internet mcm biase..cumanya x boleh masuk application dlm phone tu...cthnye mcm android market tu la...

so ape yg i kena buat eyh?

kena tnye sony ericsson ke???

hopefully u dpt mbantu...tq!

HAZWANmohd said...

sha a.s
erm. same phone! he..
cube pegi setting pastu application.
yang -UNKNOWN SOURCES tu u dah tick right tak?
kalo dah pastu tak boleh jugak ce g sony eri centre la.
tak pun u format je dulu pastu try balik.

sha a.s said...

tq wann...tp still sama la..pelik ni....hurmm...

ShArK said...

hye.. lau x10 mini pr0 lak gne andr0id versi ape ek? n bateri cpat sgt flat..huhuhu..

^_^sh3ra^_^ said...

hai....ada fb ??blh add sy kat

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001225294815

nk tnye bykkk ni pasal android...tq :)

Anonymous said...

Samsung GT-C3303i tu hp android kah?

Anonymous said...

Nak Tanya pasal android bolehkah?

gadis ninie said...

samsung galaxy y pun android kn? harge pun berpatutan..

miSStYna(^^,) said...

sape nk beli android...rm280...pm myz sue...kat fb..

JUNKUI said...

apa pandangan korang tentang sony experia neo L??
android 4.0 tp camera 5 m.g saja..

Shah01 said...

sy nak beli samsung Galaxy Ace Duos S6802 yg ade 2 sim card tu. Jd sy nak tnya pendapat wan ok x fon model ni? atau ade fon 2 sim card yg lebah baik dari model ni ke??tolong bgi pandangan ye

Shah01 said...

salam..wan sy nak tanya pendapat wan..sy mencari fon 2 sim card yang mempunyai banyak fungsi yang terbaik..Jd sy setakat ini hanya tertarik dengan Samsung Galaxy Ace Duos S6802. Adakah model ini sangat terbaik n adakah model fon yang lebih baik dari ni??tolg sy untuk membuat pilihan ini n beri pendapat kawan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys